- Rusland moet zo’n 24 miljard euro uitkeren aan gewonde militairen en families van soldaten die zijn gesneuveld in Oekraïne, schatten twee Amerikaanse onderzoekers.
- Dat komt neer op ongeveer 6 procent van het jaarbudget van de Russische overheid.
- Toch is het maar de vraag of Rusland al dat geld daadwerkelijk overmaakt. Slachtoffers zouden moeite hebben hun uitkeringen te ontvangen.
- Lees ook: De oorlogseconomie van Rusland groeit zo hard, dat de Wereldbank het land als economie met een ‘hoog inkomen’ kwalificeert
Het Kremlin zal ongeveer 2.300 miljard roebel – zo’n 24 miljard euro – moeten uitgeven aan eenmalige betalingen aan gewonde soldaten of families van in Oekraïne gedode soldaten, blijkt uit schattingen van twee Amerikaanse onderzoekers.
Dat komt neer op zo’n 6 procent van het totale staatsbudget van Rusland voor dit jaar. Dit budget bedraagt 36.600 miljard roebel, oftewel zo’n 385 miljard euro.
Deze data komen uit de koker van onderzoekers Thomas Lattanzio van de Johns Hopkins School of Advanced International Studies uit Washington D.C. en Harry Stevens, die werkzaam is als onderzoeksassistent bij de Amerikaanse denktank Center for the National Interest.
In een commentaar voor online nieuwsmedium War On The Rocks gebruiken ze schattingen van Franse en Britse ambtenaren om het aantal Russische slachtoffers in kaart te brengen. Ze komen uit op 400.000 slachtoffers, onder wie 100.000 gedode soldaten.
De Russische wet geeft families van gedode soldaten het recht op een eenmalige uitkering van 8,8 miljoen roebel (zo'n 92.000 euro). Daarbovenop krijgen ze 5 miljoen roebel (zo'n 52.000 euro), vanwege een regeling die in 2022 van start ging, net na het uitbreken van de oorlog.
Ook krijgen families nog eens 1 tot 3 miljoen roebel van lokale autoriteiten uitgekeerd, waardoor ze volgens Lattanzio en Stevens in aanmerking komen voor in totaal 14 miljoen roebel, ofwel 147.000 euro.
Gewonde soldaten ontvangen van de overheid 3 miljoen roebel (zo'n 31.000 euro), door de regeling uit 2022.
"Een simpele rekensom laat zien dat eenmalige betalingen gelijkstaan aan 900 miljard roebel voor gewond personeel en minstens 1.400 miljard roebel voor families van de overledenen, dus in totaal 2.300 miljard roebel", schrijven Lattanzio en Stevens. Dat komt dus neer op zo'n 24 miljard euro.
Keert Rusland de schadevergoedingen wel uit?
Het is nog onduidelijk of Rusland de eenmalige betalingen al heeft uitgekeerd aan de gewonden en nabestaanden van de vermoorde soldaten.
Sommige gewonde, Russische soldaten ondervonden problemen met het ontvangen van hun compensatie, meldde het Amerikaanse persbureau Reuters medio 2022. Het sprak hiervoor met vier gedupeerde militairen.
Ook eind vorig jaar wachtten meerdere Russische contractsoldaten en families van gesneuvelde soldaten nog altijd op hun uitkeringen. Dat meldde Systema, de onderzoeksafdeling van Radio Free Europe, indertijd.
Oekraïne publiceerde in april een - naar eigen zeggen - opname van een onderschept telefoontje van een Russische soldaat, die beweerde dat Rusland zijn gesneuvelden als "vermisten" opgaf. Op die manier zou het land aan veel betalingen kunnen ontkomen, was de strekking.
Volgens de onafhankelijke Russische mediaorganisatie Mediazona zijn er al 106.000 tot 140.000 Russische militairen gesneuveld, waarvan alleen dit jaar al 39.000. Mediazona houdt de namen bij van gesneuvelde soldaten in de oorlog.
PTSD-behandelingen kosten Rusland 2% van jaarbudget, volgens onderzoekers
Dan zijn er nog de kosten van de behandelingen van alle soldaten met posttraumatische stressstoornissen (PTSD). Die kosten zo'n 14.000 euro per jaar per patiënt, schatten Lattanzio en Stevens.
Ze gebruikten voor deze berekening Amerikaanse kostenplaatjes voor PTSD-behandelingen, pasten die aan naar de Russische koopkrachtpariteit en gingen ervan uit dat een half miljoen Russische veteranen een "vorm van posttraumatische stressstoornis" aan de oorlog overhouden.
Dat komt neer op een jaarlijkse kostenpost van 660 miljard roebel, ofwel 6,8 miljard euro, wat neerkomt op 2 procent van het totale jaarbudget van Rusland.
Rusland wil bijna een derde van zijn totale budget voor 2024 uitgeven aan defensie. Het gaat om een bedrag van zo'n 10,8 biljoen roebel, oftewel 113 miljard euro.
Dat is zowat het dubbele van wat het land afgelopen jaar aan defensie uitgaf. Veel van de gelden vloeien waarschijnlijk toe naar de wapenproductie.
Volgens analisten van de Amerikaanse denktank Carnegie Russia Eurasia Center wijst deze toename aan militaire uitgaven erop dat Rusland voorsorteert op een lange oorlog met Oekraïne.